Norge er så vakkert 

Noorwegen is zo mooi

 

In juni 2019 vertrokken we met onze volgestouwde wagen naar Noorwegen.  Niettegenstaande we al verschillende keren in Noorwegen zijn geweest, waren we daar nooit eerder met onze eigen wagen.  Nu konden we gaan en staan waar we wilden én konden we kiezen uit een aantal manieren van transport zoals een fiets of een kajak zonder daar ter plaatse een smak Noorse Kronen voor te moeten uitgeven.

Hoofddoel van deze reis was kajakken op enkele fjorden en kajakken op meren waar gletsjers in uitmonden, een aantal wandelingen maken én er eindelijk eens werk van maken om papegaaiduikers van dichtbij te zien.

Of we er in slaagden papegaaiduikers te spotten, kun je lezen via deze link  

Daar we voornamelijk in het zuidelijk gedeelte van Noorwegen wilden zijn, kozen we voor de heenweg om in Hirtshals, Denemarken de ferry te nemen naar het Noorse Kristiansand. Na twee weken in Noorwegen waren we een heel stuk noordelijker beland (Ålesund) en konden we vlotter terugkeren via het Noorse binnenland, ver weg van de meer tijdrovende fjordenroute.  Na een heel stuk langs de Zweedse westkust ( via Göteborg ) reden we in Malmö de gigantische Øresund brug over.  Na 16 km deels brug en deels tunnel (kant Kopenhagen) rij je Denemarken binnen.  De tol voor de brug is niet goedkoop maar biedt je veel meer vrijheid dan een ferryovertocht. Info en prijzen voor de brug: https://www.oresundsbron.com/en/start

Over autorijden in Noorwegen valt ook wel nog wat zinnigs te vertellen.  Hou er rekening mee dat er heel weinig autosnelwegen zijn en dat reizen in het westelijk gedeelte van Noorwegen zeer traag vordert door een aantal factoren:

  •  een maximum snelheid van een gezapige 80 km/h geldt op de meeste wegen
  •  ontelbare fjorden noodzaken je ofwel helemaal rond de fjord te rijden of de ferry te nemen (die natuurlijk net voor je neus wegvaart)
  •  de wegen bijna hoofdzakelijk één strook heen en één strook terug hebben. Rijdt er een trage vrachtwagen/tractor voor je, dan kun je daar lang achter zitten.
  •  de natuur er zo spectaculair is dat je alle 250 meter wilt stoppen om foto's te nemen. 

Er zijn heel wat automatische tolstations langs de wegen die automatisch je nummerplaat registreren

De tol wordt gecontroleerd door camera’s. Hiervoor moet je vooraf je nummerplaat registreren of een expressbetaling doen in een verkooppunt. Buitenlandse bestuurders moeten zich bekend maken, zoniet dreigt een boete. Info en registreren kun je hier : https://www.autopass.no/en/about-autopass

 

 

Hoogtepunten van deze reis :

zie kaartjes hieronder voor plaatslocatie

 

1. kajaktocht over de Lysefjord vanuit het plaatsje Lysebotn tot Flørli (camping én logis).  Kamperen en volgende dag terug naar Lysebotn op de fjord waar de befaamde Preikestolen en Kjeragbolten rotsen boven uittorenen.

2. Wandeling naar de imposante Preikestolen; de "preekstoel" die 604 m loodrecht boven de Lysefjord staat.  Wandeling is 7,6 km in totaal en klimt van 270 m aan de parking tot 604 m aan het natuurlijke platform boven de fjord.  Reken op veel volk in en nabij de zomermaanden, maar de wandeling is zeer, zeer de moeite

3. kajaktocht (±7 km) op het Mosevatn stuwmeer (845 m) met aan het noordelijke eind van het meer een (net niet in het water) afkalvend gletsjerfront.

Het meer is bereikbaar vanuit Rosendal en is een schitterende route van zeeniveau de bergen in over een smalle geasfalteerde weg tot aan de dam aan het meer.

4. Stevige kajaktocht vanuit Bakka, een piepklein gehucht met camping (nabij Gudvangen) over de zeer imposante en smalle Nærøyfjorden tot aan de machtige Sognefjord.  Daar rechtsaf op de veel bredere Sognefjord via het pittoreske plaatsje Undredal en een viertal km verder oversteek van de Sognefjord tot in Aurlandsvangen.

5.  Wandeling naar de Nigardsbreen (breen = gletjsjer) en kajaktochtje op het meer

6. Afdaling per fiets van het (betalend)"Dalsnibba"  panorama platform (1476 m) tot in Geiranger dorp, verder langs de Geiranger fjord (0 m) en beklimming via het uitzichtpunt Ørnesvingen  (467 m) tot aan het kleine Oppskredvatnet meer (623 m) en terug naar Geiranger.

7. Pittig kajaktochtje (± 22 km) op de Geiranger fjord vanuit Geiranger, langs verschillende bulderende watervallen tot aan de Sunnylvsfjorden en verder tot aan Hellesylt.

8. Het eiland Runde gekend voor zijn rijk vogelleven. Schitterend klein eilandje waar je  pittige wandelingen kunt maken naar de verschillende vogelkliffen. Mis vooral de grote kolonies papegaaiduikers en Jan-van-genten niet.

Kajaktocht rond Runde (± 14 km op redelijk woelig water), ideaal om de vogelkliffen van op zee te bewonderen.

9. Ålesund. Mooi stadje gedrapeerd op enkele eilanden en vanop een nabijgelegen heuvel mooi te overschouwen !

 

 

De smaak te pakken van Noorwegen ? Zie ook onze andere verslagen op deze site zoals "Fins-Noors Lapland (2012)" én "Noord Noorwegen (2022)" zonder zoeken te bereiken via onderstaande shortcuts.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.