Geladen deeltjes van de zon botsen met de aardse atmosfeer en worden door het magnetisch veld van de aarde naar de polen afgeleid

  IJSLANDS POOLLICHT (2013/2014/2015/2017)

 

Een mens moet er iets voor over hebben.  Je reist het best in de donkere maanden van het jaar naar het hoge noorden.  Eenmaal ter plaatse is vroeg gaan slapen uit den boze.  Het poollicht heeft nogal veel de onhebbelijke gewoonte om later op de avond of diep in de nacht te verschijnen.  Eenmaal het zover is, ga je best naar een plekje waar weinig storend kunstlicht is. Weg van de dorpjes en straatlichten en bij voorkeur met een onbelemmerd zicht. Dan moet je je enkel nog wapenen tegen de koude, een statief gebruiken en beschikken over een fototoestel dat je manueel kunt instellen om o.a. langere belichtingstijden, iso en diafragma aan te passen. Een extra batterij voor je camera is ook niet onverstandig daar de winterse koude nefast is voor de duur dat je batterij het kan uitzingen.

Gedurende vier verschillende reizen naar IJsland stonden we iedere avond paraat om uit te rukken bij poollicht en het moet gezegd: we hadden veel geluk. Niet alleen moet er poollicht zijn (afhankelijk van zonneactiviteit), het mag ook niet bewolkt zijn.  Heel wat voorwaarden dus.

Nu zou je kunnen denken : "te moeilijk om te zien" en "we gaan geen geluk hebben". Gelukkig bestaan er tools om je kansen beter in te schatten.

In het geval van IJsland surf je best naar de site van de IJslandse meteorologische dienst.  Daar kun je "Aurora forecasts" aanklikken en krijg je een kaartje van IJsland met de te verwachten bewolking én een voorspelling van de mogelijkheid op poollicht op een schaal van 1 tot 10.  Dit is de link:

https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Voor het geval je je in een ander noordelijk land bevindt, zijn er eveneens alternatieven te vinden.

Dit is ook een bruikbare : http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Ben je in Noorwegen:  https://www.norway-lights.com/#alta

Het Amerikaanse Space weather prediction center (ruimteweer voorspellingscentrum) met een wereldbol voor zowel de noord- als de zuidpool : https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.