FRATERCULLA ARCTICA 

De papegaaiduiker (Engels: puffin)

 

De Atlantische papegaaiduiker, een wel heel fotogenieke én ongewild komische zeevogel. Komisch ? Het taaie beestje ziet er best grappig  uit en geeft de indruk wat stuntelig te vliegen, maar vergis je niet: het is een uiterst behendige zeevogel die een groot deel van zijn leven (buiten de paar- en broedtijd) op zee overwintert.  Hij graaft holen en gangen tot twee meter in de grond op moeilijk bereikbare kliffen.  Eén van de grootste concentraties papegaaiduikers kun je langs de volledige IJslandse kust bewonderen.

Telkens we naar IJsland reisden, waren we daar buiten het seizoen; ofwel te vroeg in de lente ofwel in het najaar of winter. Dan overwinteren de papegaaiduikers in zuidelijkere wateren op volle zee en zagen we ze dus niet. Het begon na verloop van tijd een beetje een doel op zich te worden.

Tot we tijdens de planning van een reis naar zuidelijk Noorwegen op een verslag stootten van een vogeleiland mét papegaaiduikers.  De meest zuidelijke kolonie in Noorwegen trouwens. Die bevindt zich op het kleine maar o zo mooie eilandje "Runde" bereikbaar via de weg of met de boot van Ålesund.  Uiteraard planden we dit eilandje in onze route.

Runde heeft slechts een oppervlakte van 6,4 km² en het  hoogste punt ligt op 333 meter. Er wonen zo ongeveer 100 mensen en de enige camping ligt aan de noordkant van het eiland (http://insel-runde.de/hp_runde2/frames/frame30.htm).

De vogelkliffen bevinden zich aan de zuidoost kant waar de rotsen abrupt in de Atlantische oceaan duiken.  Een paar honderd meter ten noordwesten van de camping klimt een betonnen pad links ongenadig steil de heuvel op.  Via een combinatie van een (slijkerig) pad en vlonderpad bereik je de vogelkliffen. De grootste concentratie papegaaiduikers vind je meestal ter hoogte van de Lundeura kliffen.  Op bepaalde plekken is er een stalen draad gespannen.  Je zult er waarschijnlijk niet alleen zijn, het is een populaire plaats waar je bijna tussen de papegaaiduikers loopt.

Naast de fotogenieke papegaaiduikers zal je onderweg en op de kliffen ongetwijfeld nog een aantal andere mooie soorten zien.  Zo herbergt Runde ook een grote kolonie statige Jan-van-genten. Drieteenmeeuwen, grote jagers (skua), alken, noordse stormvogels, zeearenden, ... zijn allemaal relatief gemakkelijk te spotten. 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.