Het eiland van de schoonheid (sep '20)

 

Corona ? U bekend ?  Covid-19  misschien ? SARS-CoV-2 ? Neen ? Nooit van gehoord ? Vreemd.

Nochtans schijnen een groot aantal mensen  last ondervonden te hebben van dat onzichtbaar creatuur.  In die mate zelfs dat de Belgische regering (net als alle andere nationale regeringen wereldwijd) zich genoodzaakt zag een aantal verregaande maatregelen op te leggen.

En dat had natuurlijk een grote impact op onze gehele planning. Wat we eerder op het jaar deden ter vervanging van de Noorwegenreis kun je lezen onder "Duitsland - Geknars in de Harz". 

Voor september hadden we nochtans ook een fijn tripje gepland; met het vliegtuig tot in Dubrovnik, Montenegro door en een rondje Albanië. Helaas besliste de pandemie maar vooral Brussels Airlines dat de Albanië fietsreis geschrapt mocht worden. 3 dagen voor vertrek deelde Brussels Airlines zonder pardon vrolijk mee dat de terugvlucht van Dubrovnik (Kroatië) geannuleerd was. Trekt uwen plan ! Wie gaat nu vertrekken wetende dat je geen terugvlucht hebt ? Snoodaards. Die gaan we niet licht vergeten. Dus eens te meer een plan B.

 

Corsica dus. Met de auto volgestouwd bolden we in twee dagen over Frankrijk tot in het Italiaanse Savona.  Om middernacht vertrok daar onze ferry naar Bastia.  Met veel plezier schoven we in ons vers opgemaakt bedje in een afgehuurde kajuit.  Om 8u00  de volgende morgen konden we wiel aan wal zetten en begonnen we aan de verkenning van dit mediterrane pareltje.

Reliëf kaart toont mooi het geaccidenteerde terrein ▼

Corse Nord ▼

Gewapend met onze kampeerauto, twee fietsen, een kayak en elk een paar stevige wandelschoenen hadden we een goeie maand de tijd om de mooiste wandelingen, cols, zeetrajecten en pittoreske stadjes en haventjes te vinden.  Op de foto's van de Michelin wegenkaart hiernaast zal je zien dat een aantal wegen met fluo ingekleurd zijn. Blauw is een kayaktocht, roze is een fietsrit, oranje is een verplaatsing met de wagen en geel tenslotte een wandeling.

WANDELINGEN  : deden we aan de hand van de Rother wandelgids "Corsica" (ISBN 978 90389 20061).  Van de negen wandelingen die we maakten waren volgende de mooiste (googelen maar) :

1. Het Tavignano dal, kloofwandeling (4u30)

2. Melo- én Capitellomeer, klimwandeling en klauteren naar bergmeren (3u30)

3. Toren III (Punta di a Vacca - Bavella), lange wandeling en klauteren  (6u15)

4. Calanche, verzameling van 3 kortere wandelingen tussen rotsformaties (4u45)

5. Spelunca kloof, kortere wandeling door mooie kloof (2u20)

6. Corrazzu hut en Spasimata hangbrug (lange klim naar hut en hangbrug (4u40)

FIETSTOCHTEN : gereden op navigatietool Osmand, maar ook op IGN Top 100 reeks: Tourisme et Vélo, kaarten 175 (Corse Nord) en 176 (Corse Sud) : 1/100.000.  Leuke én mooie tochten:

1. St. Florent door de Désert des Agriates  over de D81 en T30 tot L'Île-Rousse

2. Ponte-Leccia op de D105 - Col de Bigorno op D5 (885m) - Murato - Col di San Stefano (368m) - Oletta (D38) - Col de Teghime (536m) - Bastia

3. St. Antoine (92m) op D344 - Défilé de l'Inzecca (kloof)- Col de Sorba (1.311m) - Vivario - D343 - Col de Morello (824m)

4. Col de Morello - Col d'Erbajo (920m) - D43 - Venaco - T20 - Col de Bellagranajo (723m) - Corte

5. Corte, D18 - Col d'Ominanda (654m) - Pont de Casirla - D84 - Scala di Santa Regina kloof - Calacuccia

6. Calacuccia, D84 - Col de Vergio (hoogste col van Corsica 1.477m) - Via Evisa afdaling in Gorges de Spelunca en tot in Porto

7. Aullène via D420 - Zonza - D268 - beklimming Col de Bavella (1.218m)

8. Zonza - D368 - Bocca di Pelza - Bocca d'Illarata (991m) - afdaling tot in Porto-Vecchio

9. Easy-peasy kort, vlak ritje van hoofdstad Ajaccio over de D111 tot de Pointe de la Parata met onbelemmerd zicht op de mooie Îles Sanguinaires

Corse Sud ▼

KAJAKKEN : een aantal mooie tochten gemaakt op volle zee.  Watertemperatuur rond de 24 à 25°.  Geen wetsuit nodig dus.

1. Saint Florent langs de kust en de Phare de Fornali en via Punta Mortella tot het mooie Plage de Loto en terug

2. Porto Vecchio  via kaap Pointe de la Chiappa Île Farina tot het Plage de Carataggio en terug

3. Tour de la Parata, oostkant Îles Sanguinaires, aanleggen en klim naar vuurtoren, terug via noordzijde Îles Sanguinaires

4. Plage d'Arone via de woelige Capo Rosso en via Les Calanche door naar Porto : langste, woeligste én mooiste tocht !

      foto's Corsica ▼

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.